Ražotājiem

Piparkūku mājiņa

Mājiņas šablonu var lejupielādēt šeit

Šo skaisto un detalizēto piparkūku mājiņas būvniecības instrukciju mums iemācīja lieliskā konditore Ginta Leitāne. "Mājiņas būvniecībā galvenais ir nesteigties un, pirms ķerties pie darba, visu rūpīgi pārdomāt", saka meistare.



Mūsu mājiņu vari pagatavot no jebkuras piparkūku mīklas – veikalā pirktas vai gatavotas pēc pašu receptes. Taču iesakām izmēģināt mūsu recepti. Piparkūkas sanāks kraukšķīgas un garšīgas!



Sastāvdaļu daudzums norādīts pusotram kg mīklas. No tā var izcept vienu mājiņu ar pamatni un dažas papildu detaļas – žodziņu, eglītes u.c.



Piparkūku mīklas pagatavošana ;



Sīrupu, cukuru un sviestu uzvāri uz lēnas uguns, noņem no sildvirsmas. Masā iemaisi piparkūku garšvielas un 2/3 miltu. Visu maisi, līdz iegūsi viendabīgu konsistenci. Ļauj masai atdzist līdz aptuveni 20°C. Masai pievieno olu un iemaisi pārējos miltus, kas izsijāti kopā ar cepamo pulveri. Samīci viendabīgu mīklu. Atdzesē ledusskapī (vēlams 24 stundas).;



Mīklai piešķir taisnstūra formu un veltnē uz galda, kas plānā kārtiņā nokaisīts ar miltiem. Mīklas veltnēšanu sāc no vidus, pakāpeniski virzoties uz malām. Veltnēšanas laikā mīkla nedrīkst lipt pie galda un veltņa, tāpēc tie ik pa laikam jānoputina ar nelielu miltu daudzumu. Piparkūku mīkla jāizveltnē apmēram puscentimetra biezumā. Kad tas izdarīts, liec šablonus uz mīklas, izgriez mājiņai paredzētās detaļas un saliec tās uz plāts.;



Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz plāts jāliek, ievērojot atstarpi. Uz plāts vēlams uzklāt pergamentu vai cepamo papīru, lai piparkūkas nepieliptu pie plāts un tām būtu glīta apakšpuse. Mājas celšanai paredzētās sīkās detaļas (slēģus, durvis, skursteni) ieteicams cept uz atsevišķas plāts, jo tās izcepsies ātrāk nekā lielās detaļas. Lai mājiņa iegūtu spīdumu, pirms cepšanas mājas detaļas var pārsmērēt ar olu. Piparkūku mīklu ieteicams pagatavot vismaz dažas stundas pirms mājiņas cepšanas. Ja iespējams, labāk mīklu pagatavot nedēļu iepriekš – tad mīkla mazāk deformēsies un būs garšīgāka. Gatavojot piparkūku mīklu mājiņas pagatavošanai, taukvielas un cepamo pulveri ieteicams mīklai pievienot nedaudz mazāk nekā parasti, lai mīkla būs stingrāka, ne tik trausla.



Mājiņai nepieciešamās detaļas izgriez ar šablonu palīdzību!



Pamatnei izgriez taisnstūri vismaz 18 x 15 cm lielumā. Pēc vēlēšanās vari veidot lielāku pamatni, kā arī rotājumus un papildinājumus – mēnestiņu, sētiņu, eglītes u.c.



Mājas detaļas cep apmēram 180°C grādu temperatūrā. Jācep apmēram 9–11 minūtes atkarībā no detaļu biezuma un lieluma. Pēc tam visas detaļas atdzesē. Ja cepšanas laikā mīklas malas deformējas, tad tās vari aplīdzināt ar rīvi, salīdzinot tās ar šablonu.
Kā pagatavot pūdercukura glazūru



Glazūras pagatavošana;
Olu baltumu puto, līdz sāk veidoties putas. Pakāpeniski turpinot putošanu, pievieno izsijātu pūdercukuru, pēc tam pievieno citrona sulu. Glazūra jāputo, līdz tā iegūst viendabīgu krējuma konsistences masu un veido reljefu rakstu.



Olas baltumiem jābūt ļoti svaigiem. Olas baltumam jābūt labi atdalītam no dzeltenuma, jo vismazākais dzeltenuma piejaukums kavē olbaltuma masas uzputošanos. Lai glazūra ātrāk un labāk uzputotos, olu baltumus vēlams atdzesēt. Lai baltums saputotos labāk, putošanu ieteicams veikt traukā ar apaļu dibenu. Traukiem un putojamai slotiņai jābūt ideāli tīriem, bez tauku daļiņām.



Ja vēlies mājiņu dekorēt ar lielām sniega kupenām vai citiem rotājumiem no pūdercukura glazūras, sastāvdaļu daudzums ir jāpalielina. Ja visu glazūru uzreiz neizmantosi, ieteicams trauku ar glazūru pārklāt ar pārtikas plēvi, lai tā neapkalstu.



Glazūru izmanto gan mājiņas līmēšanai, gan dekorēšanai. Glazūru ievieto konditorejas maisiņā ar smalku uzgalīti vai pagatavo tūtiņu no pergamenta papīra, aizpildot 2/3 tilpuma. Tūtiņas malas cieši aizloki. Vēlamajā diametrā nogriez tūtiņas galu.

Sastāvdaļas:

  • Piparkūku mīklai:

    750 g miltu
  • 150 g sviesta
  • 230 g Dansukker niedru cukura „Demerara”
  • 370 g Dansukker tumšā sīrupa
  • 2 olas
  • 4 g piparkūku garšvielu
  • 2 g cepamā pulvera


  • Detaļu skaits mājiņai:


  • 2 sānu sienas
  • 1 gala siena ar durtiņām un lodziņu
  • 1 gala siena ar 2 lodziņiem
  • 2 jumta daļas
  • 1 durtiņas
  • 14 logu slēģi
  • 1 skurstenis (sastāv no četrām daļām)


  • Pūdercukura glazūrai:

  • 1 olas baltums
  • apmēram 200 g pūdercukura (pūdercukura daudzums ir atkarīgs no olu lieluma)
  • 3 pilieni citrona sulas

Izmantotie cukuri:

Receptes autors:

Dansukker