Ražotājiem

Ziemassvētku maize

Sastāvdaļas:

  • 75 g rauga

  • 1000 ml kokakolas vai ūdens
  • 100 ml eļļas
  • 15 ml karameles krāsvielas
  • 15 g kliju
  • 15 g linsēklu
  • 10 g sāls 100 ml Dansukker Tumšā cukura sīrupa
  • 100 ml ābolu sulas
  • 300 ml rūgušpiena vai paniņu
  • 15 ml saberztas žāvētas pomerances (rūgtā apelsīna) miziņas
  • 2 g malta kardamona
  • 5 g malta kanēļa
  • 75 g rozīņu (pēc izvēles)
  • 360 g rudzu miltu
  • 1100 g kviešu miltu


Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Ietauko divas taisnstūrveida cepampannas ar tilpumu apm. 2 litri. Bļodā iedrupina raugu. Kokakolu un eļļu uzsilda līdz apmēram 37°C, pievieno raugam un visu maisa, līdz raugs izšķīst. Pievieno karameles krāsvielas, klijas un linsēklas, un atstāj uz 10 minūtēm. Iemaisa sāli, sīrupu, ābolu sulu, rūgušpienu un garšvielas. Pievieno rozīnes un rudzu miltus, rūpīgi samaisa. Ielej maisījumu cepampannās un pārklāj ar virtuves dvielīti. Atstāj uzbriest apmēram 40 minūtes. Sakarsē cepeškrāsni līdz 200°C. Cep krāsns apakšējā daļā apmēram 60 minūtes. Gatavo maizi dažas minūtes patur cepampannā, tad izgāž uz režģa. Pārklāj ar virtuves dvielīti un ļauj atdzist.


Receptes autors:

Dansukker