Ražotājiem

Grilētas jēra ribiņas ar alus mērci

4 porcijas

Sastāvdaļas:

  • 1,2 kg jēra ribu

  • Marinādei:
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 2 tējkarotes sinepju
  • 4 tējkarotes eļļas
  • Timiāns, svaigas piparmētras
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Mērcei:
  • 200 g Aldara saimnieka alus
  • 2 ēdamkarotes Dansukker tumšā cukura sīrupa
  • 400 g topinambūra
  • 50 g sviesta
  • 50 g lazdu riekstu
  • 200 g biešu
  • 1 galviņa ķiploka
  • 50 g lociņu
  • Zaļumi


Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Gaļu sagriež porciju gabalos, ierīvē ar sāls, piparu, ķiploku, sinepju, svaiga timiāna un svaigas piparmētras maisījumu. Vispirms apcep uz pannas un tad uz grila vai cepeškrāsnī 165°C temperatūrā cep 9 minūtes. Vislabāk gaļu sagatavot iepriekšējā dienā. Pagatavo mērci: alu ielej katliņā, pievieno Dansukker Tumšo cukura sīrupu un vāra uz lēnas uguns apmēram 20 minūtes, līdz tas sabiezē. Topinambūru nomizo, sagriež plānās šķēlītēs, apcep sviestā un pārkaisa ar sāli. ķiploka galviņu cep veselu vai pārgrieztu uz pusēm ar visu mizu. Pārlej eļļu un cep 180°C temperatūrā 15 minūtes. Kad gatavs, izspiež ķiploka mīkstumiņu, kas, izcepies, viegli atdalās no mizām. Taču ķiploka daiviņas var cept arī nomizotas, kopā ar gaļu. Dekoram izmanto ceptās ķiploku daiviņas, zaļumus, lociņus, lazdu riekstus, bietes vai biešu lapas.


Receptes autors:

Aija Gabrāne, Mālpils Muiža