Ražotājiem

Apelsīnu siera kūka

Sastāvdaļas:

  • Biskvīta mīklai:

  • 1 kg marcipāna
  • 125 g olu (~ 3 vidēja lieluma olas)
  • 40 g olu dzeltenumu (~ 2 vidējas olas)
  • 2 tējk. rīvētu apelsīna miziņu
  • 1 ēd. kar. izsijātu miltu
  • 1 ēd. kar. Dansukker pūdercukura (pārkaisīšanai)
  • Siera krēmam:
  • 150 g Filadelfijas siera
  • 150 g lauku saldā krējuma (vismaz 35%)
  • 2 tējk. rīvētu citrona miziņu
  • 2 tējk. rīvētu apelsīna miziņu
  • 2 ēd. kar. Dansukker Farīna cukura
  • 80 g sviesta
  • 4 olu dzeltenumi
  • 1 ola
  • 3 tējk. Dansukker cukurbiešu cukura
  • 6 g želatīna
  • Ogas (dekorēšanai)

Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Biskvīta pagatavošana: Istabas temperatūrā sasildītu marcipāna masu izmīca, līdz tā kļūst elastīga. Mikserī saputo olas un olu dzeltenumus. Turpinot putošanu, pievieno marcipānu, miltus un rīvētās apelsīna miziņas. Seko, lai masa nepielīp pie miksera sieniņām, ik pa laikam pielipušo masu izmaisot. Biskvīta mīklu izlīdzina 3 cepešpannās, kas izklātas ar sviesta papīru (ne cepampapīru!) vai silikona paliktņiem. Pirms cepšanas biskvītu caur sietiņu nedaudz pārkaisa ar pūdercukuru, tad biskvīta virsiņa būs kraukšķīgāka. Cep 170°C 15 minūtes, līdz mīkla zeltaina.



Siera krēma pagatavošana: Saldo krējumu un Farīna cukuru saputo. Turpat mikserī vai blenderī pievieno svaigo sieru un viegli uzputo – tikai tik daudz, lai siers iemaisītos masā, bet masa saglabātu gaisīgumu. Olu dzeltenumus, olu un cukuru sakuļ, kulšanas procesā pievienojot sarīvētās citrona un apelsīna miziņas. Svaigā siera un saldā krējuma masā ar putojamo slotiņu iemaisa olu dzeltenumu masu. Masā iemaisa uzbriedinātu un karstā ūdens peldē izkausētu želatīnu. Sviestu izkausē un uz minūti ieliek ledusskapī, lai tas pavisam nedaudz atdziest. Kamēr sviests vēl mīksts, to iemaisa krēmā.



Biskvītu un krēmu liek kārtās. Dekorē ar sezonas ogām.


Receptes autors:

Jānis Večens, "Gastronome"