Ražotājiem

Saldskābā maize

Sastāvdaļas:

  • 200 g ūdens

  • 15 g sausā rauga
  • 75 g Dansukker Tumšā cukura sīrupa. Var izmantot arī Dzidro vai Zeltaino sīrupu
  • 30 g olīveļļas gatavojot cepeškrāsnī / 5 g olīveļļas gatavojot maizes mašīnā
  • 10 g sāls
  • 1 g anīsa sēklu
  • 1 g fenheļa sēklu
  • 340 g kviešu miltu
  • 90 g rudzu miltu
  • ½
  • citrons sulai
  • 1 ola pārsmērēšanai (gatavojot cepeškrāsnī)

Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Gatavošana cepeškrāsnī Siltā ūdenī izšķīdina raugu, sāli un sīrupu. Iemaisa smalki saberztas garšvielas, citrona sulu, kviešu un rudzu miltus. Mīklu mīca, līdz tā iegūst viendabīgu konsistenci un vairs nelīp pie rokām un trauka malām, tad pārklāj ar dvielīti un atstāj raudzēties siltā vietā apmēram 2 stundas. Pēc tam mīklai pievieno eļļu un kārtīgi samīca. Ar slapjām rokām no mīklas veido kukulīti, novieto uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru vai ietaukota un izkaisīta ar miltiem. Raudzē siltā vietā apmēram 40 minūtes. Ja vēlas spīdīgu garoziņu, pirms cepšanas pārsmērē ar olu. Maizi liek līdz 180°C uzkarsētā krāsnī. Cep aptuveni 25 – 30 minūtes, līdz maize iegūst zeltaini brūnu nokrāsu. Pārbauda gatavību ar koka irbulīti. Gatavošana maizes mašīnā Ieber sastāvdaļas maizes mašīnā un izvēlas programmu 750 g maizes (baltmaizes un rupjmaizes) cepšanai, kas ilgst apmēram 3 stundas 20 minūtes. Norāda tādu garozas krāsu, kādu vēlas.


Receptes autors:

Dansukker