Ražotājiem

Rupjmaize ar sēklām

Sastāvdaļas:

  • Iepriekšējā dienā

  • 200 g ūdens
  • 120 g kviešu graudu
  • 80 g lobītu saulespuķu sēklu
  • 20 g linsēklu
  • 10 g rauga pulvera
  • Sajauc sastāvdaļas un atstāj, lai graudi un sēklas piebriest.
  • Cepšanas dienā
  • 200 g ūdens
  • 20 g presētā rauga
  • 100 g Dansukker Tumšā cukura sīrupa. Var izmantot arī Dzidro vai Zeltaino sīrupu
  • 240 g rupja maluma rudzu miltu
  • 125 g kviešu miltu
  • 12 g sāls

Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Gatavošana cepeškrāsnī Siltā ūdenī izšķīdina raugu, sāli, sīrupu, un iemaisa kviešu un rudzu miltus. Samīca viendabīgas konsistences mīklu, tad pievieno iepriekšējā dienā sagatavotās sastāvdaļas. Kārtīgi samīca. Mīklu pārklāj ar dvielīti, atstāj uzrūgt siltā vietā apmēram 2 stundas. Tad masu viegli samīca. Mīklu liek taisnstūra formā (25 x 10 cm), kas ietaukota vai izklāta ar cepamo papīru. Pārklāj ar dvielīti vai pārtikas plēvi, raudzē apmēram stundu. Uzkarsē krāsni līdz 190°C. Maizi liek uzkarsētā krāsnī, cep 30 minūtes, tad nedaudz samazina cepšanas temperatūru – līdz aptuveni 175°C, un turpina cept vēl 30 minūtes. Gatavai maizei ir tumši brūna virsiņa, tā ir nedaudz atslāņojusies no formas maliņām. Gatavību var pārbaudīt arī ar koka irbulīti. Gatavošana maizes mašīnā Ieber sastāvdaļas maizes mašīnā un izvēlas programmu 750 g rupjmaizes vai rupja maluma miltu izstrādājumu cepšanai, kas ilgst apmēram 4 stundas 35 minūtes. Norāda tādu garozas krāsu, kādu vēlas.


Receptes autors:

Dansukker