Ražotājiem

Tumšā maize

Sastāvdaļas:

  • 170 g ūdens

  • 24 g presētā rauga
  • 10 g ķimeņu
  • 10 g sāls
  • 25 g margarīna gatavojot cepeškrāsnī / 6 g margarīna gatavojot maizes mašīnā
  • 160 g Dansukker Tumšā cukura sīrupa. Var izmantot arī Dzidro vai Zeltaino sīrupu
  • 170 g kviešu miltu
  • 230 g rudzu miltu

Izmantotie cukuri:

Pagatavošana:

Gatavošana cepeškrāsnī Siltā ūdenī izšķīdina tumšo sīrupu un raugu un atstāj uz 15 minūtēm. Pievieno sāli, ķimenes, kviešu miltus, rudzu miltus un mīkstas konsistences margarīnu. Mīklu mīca, līdz tā iegūst viendabīgu konsistenci un vairs nelīp pie rokām un trauka malām, tad pārklāj ar dvielīti un atstāj uzrūgt siltā vietā apmēram 1 stundu. Mīklu vēlreiz kārtīgi samīca. Ar slapjām rokām no mīklas veido kukulīti un ievieto taisnstūra formā, kas izklāta ar cepamo papīru vai ietaukota un izkaisīta ar miltiem. Raudzē apmēram 1 stundu 20 minūtes. Maizi liek līdz 180°C uzkarsētā krāsnī. Cep apmēram 30 minūtes, līdz maize iegūst tumši brūnu nokrāsu. Pārbauda gatavību ar koka irbulīti. Gatavošana maizes mašīnā Ieber sastāvdaļas maizes mašīnā un izvēlas programmu 750 g rupjmaizes vai rupja maluma miltu izstrādājumu cepšanai, kas ilgst apmēram 4 stundas 35 minūtes. Norāda tādu garozas krāsu, kādu vēlas.


Receptes autors:

Dansukker